Vanliga frågor

Home / Vanliga frågor

 1. Har ni intensivkurser?

Nej och Ja. Med vårt system pluggar du online också och kan börja när du anmält dig till kursen. Anmäler du dig i god tid, kan du bli klar med det mesta FÖRE kursen ens startat! De som satsat och tajmat bokningen hos Trafikverket har med oss nått det verkliga målet- KÖRKORT, exakt en vecka efter kurstart. DET är intensivkurs på riktigt. Andra vill ta det lugnt, hos oss är det faktiskt helt upp till dig.

De som påstår att de har intensivkurser, har i och för sig korta kurser. Men efter det, blir det ofta att du måste göra flera omprov hos Trafikverket. DET tar tid, blir dyrt och är tråkigt. Så här funkar det, utbildningen för mopedkörkort följer lagar och regler. De säger att du SKA ha 8 timmar lärarledd teori och 4 timmar körning. Det kan alla utbildare fixa snabbt. Då har de ”gjort sitt”, men DU vill så klart nå ett helt annat mål – Körkortet!

 2. Hur lång tid tar det?

Kort svar- Det beror mest på dig.
Eftersom Transportstyrelsens regelverk är målstyrt, inte tidsstyrt, behövs ibland lite mer tid (Läs Viktig information och Villkor).
Men, pluggar du effektivt och är flexibel med när du kan köra, kan du lätt ha körkort på två tre veckor.
Den teoretiska undervisningen med lärare är minst 8 timmar. De delar vi upp på flera tillfällen.
Om vädret är ok, klarar vi ofta av den undervisningen och manöverkörning inom en vecka.
För att få övningsköra i trafik, krävs att du gör prov online. De får du när du bokat dig och gör när det passar dig.
Ju tidigare du börjar, ju tidigare kan du köra lektion i trafik. När den målstyrda lektionen är färdig, är kursen slut.
Då kan vi rapportera det till Transportstyrelsen. Om du fyllt 15 kan du sedan inom ett par dagar skriva prov hos Trafikverket. Klarar du det provet, så har du ditt körkort.
Normalt har du 4 månader på dig att avsluta kursen. Behöver du mer än 4 månader, skall du kontakta oss.

3. När behöver jag körkortstillståndet?

Du behöver INTE körkortstillstånd för att börja på kursen, men du behöver det för att köra manöver och du behöver det för att AVSLUTA kursen, vilket du gör genom att övningsköra i trafik.

Så här hänger det ihop- Körkortstillstånd behöver du för att få övningsköra. Det är polisen som har rätt att se det. När du övningskör i trafik måste du också kunna visa att du är 14 år 9 månader, ta med dig ID eller pass.

När övningskörning/lektion i trafik är färdig, är kursen slut. Då kan vi rapportera det till transportstyrelsen. Om du fyllt 15 år, kan du sedan göra det teoretiska provet hos Trafikverket. Klarar du provet, har du körkort.

Tips, var flexibel när du ska boka lektion i trafik. Förhoppningsvis är det roligare att ta körkort, än att gå till tandläkaren. Fast precis som hos tandläkaren, kan inte alla få tid efter skolan eller jobbet. Ibland måste man ta ledigt. Teori och manöver kan vi göra när du är ledig, men lektionen i trafik är individuell. Då räcker veckan inte till för att alla ska få en ”bra tid”. Eftermiddagar och helger används också till teori och manöver. Kan du inte vara flexibel, räkna med att vänta på en ”bra tid”. Men vi har trotts allt ca 25 timmar i veckan att välja på.

4. När gör man ”uppkörningen”?

Svaret är väldigt enkelt- ALDRIG.   En uppkörning, eller körprov som det egentligen heter, är ett prov man gör hos Trafikverket. För moped klass 1 AM finns inget sådant prov. Däremot krävs att du på Trafikverket efter kursen gör ett teoriprov som kallas kunskapsprov .

Kurser för mopedkörkort klass 1 AM avslutas med en LEKTION i trafik. Skillnaden på lektion och prov är ENORM. På ett prov ska du helst inte göra fel. På en lektion är det BRA när vi ser vad du gör fel. Sedan tränar vi på hur du gör det säkert och lagligt i stället, så att du når målen.

”Kuggad” blir du aldrig, men en farlig lektion måste skjutas upp. Det händer sällan, men om din teori är svag, blir du stressad. Du förstår varken trafik eller lärare. Ta teorin seriöst, gör absolut inte lektion till ”uppkörning” för då bli du stressad. Ta det lugnt, lyssna, ställ frågor, visa när du har förstått, så klarar du det lätt på en lektion, stressar du, behövs ofta fler.

5. Hur många gånger är det och var går man kursen?

Ofta fixar vi det på två teori och två körlektioner, men är det en stor grupp kan vi ha tre teorilektioner. Normalt är Teorilektionerna på Bredgatan 11 vid Campus Helsingborg. Ligger ett par hundra meter från Knutpunktens södra entré. Det gör att du som förälder kan slippa köra eleven till varje lektion, för alla bussar och tåg går ju hit. Manöverkörning sker på avgränsad plats som också är lätt att nå med buss eller tåg och garaget där körning i trafik utgår ifrån, ligger strax bredvid manöverplatsen.

6. Kan man ta Förarbevis för klass 2 moped hos er?

Dessvärre har vi inte den kursen. Vi har ambitionen att kunna erbjuda den som en extra service i framtiden. Men för oss är det just en extra service och i nuläget kan vi inte prioritera detta.

MEN, med mopedkörkort klass 1 AM, får du också köra klass 2 moped. Vår erfarenhet som trafiklärare, är att du tjänar in prisskillnaden tio gånger om, när du vill ta nästa körkort. Eftersom du då redan kört i trafik och är väl förbered på ”tänket”. Var du 15 år före 1 oktober 2009 behöver du inte moped klass 2 förarbevis.

7. Kan man betala kontant och kan man betala när man kommer till kursen?

Receptionen har inget kassasystem för att ta i mot kontanter, alltså inga kontanter.

8. Kan jag avboka kursen eller hoppa av kursen?

Ja det går bra att boka av senast 72 timmar före kursen startar. Efter det tar vi ut en bokningsavgift för omkostnader. Undantag görs endast för synnerliga skäl, som skall kunna styrkas med läkarintyg, polisrapport eller liknande. Detta för att bara de som vill komma på kursen, skall boka.
Obs, om du måste skjuta fram din kurs till ett annat tillfälle behöver du inte betala en ny bokningsavgift.
När det gäller att hoppa av kursen, är det ok om du redan efter första teorilektionen, märker att det här är inget för mig. Då räknas det som en sen avbokning. Men går man på fler lektioner, så har man gått kursen, vare sig man väljer att göra färdigt studierna och ta körkortet, eller ej.

9. Vad behöver jag ha med mig till kursen?

Före första lektionen börjar måste läraren kontrollera din identitet, därför MÅSTE du ha med dig pass eller id, annars kan du inte påbörja kursen.
Till lektionen körning i trafik MÅSTE du ha med dig körkortstillståndet samt ID/Pass.
Transportstyrelsen har ny krav, numera måste du också ha med dig körkortstillståndet till manöverkörningen.
Du kommer köra moped vid minst 2 tillfällen, då skall du ha på dig, eller med dig, långbyxor som är hela. Du skall också välja skor och kläder som passar till vädret.
Till teorilektionerna är det bra om du har med dig något att göra anteckningar i.
Det är smart om du läst på vad lektionen handlar om i ditt web baserade kursmaterial.
Det får du med e- post. Det kommer från ett företag och kan det uppfattas som reklam och hamna i skräpkorgen. Titta där om du inte hittar det i inkorgen. Hittar du det inte alls, kontakta oss.