Vanliga frågor

Home / Vanliga frågor

 1. Har ni intensivkurser?

Nej och Ja. Med vårt system pluggar du online också och kan börja när bokningen är bekräftad. Bokar du hos oss i god tid, kan du bli klar med det mesta FÖRE kursen ens startat! Som bäst på sommarloven, har de som satsat och tajmat bokningen med Trafikverket, nått det verkliga målet hos oss – KÖRKORT, exakt  6 dagar efter kurstart. DET är intensivkurs på riktigt. Andra vill ta det lugnare, hos oss är det faktiskt helt upp till dig.

De som säger att de har intensivkurser KRÄVER att din teori är klar när du kommer. Stressar igenom allt på en helg, men lämnar absolut inga garantier, tar sen bra betalt för extralektioner. Eftersom allt gått så snabbt, blir det ändå oftast så att du måste göra flera omprov på Trafikverket. DET tar tid, blir dyrt och är tråkigt.

Så här funkar det, utbildningen för mopedkörkort följer lagar och regler. De säger att utbildaren SKA ge dig 8 timmar lärarledd teori och 4 timmar körning. Det kan alla utbildare fixa snabbt. Då har de ”gjort sitt” på ett bekvämt sätt för dem. DU vill så klart nå ett annat mål – Körkort ! På ett bekvämt sätt för dig. Så jobbar vi.

 2. Hur lång tid tar det?

Kort svar – Det beror mest på dig. Eftersom Transportstyrelsens regelverk är mål-styrt, inte tids-styrt, behövs ibland lite mer tid och ibland lite mindre tid för att nå målen (Läs Viktig information och Villkor).
Men om du i god tid före kursen startar, pluggat effektivt, bokat provet hos Trafikverket och är flexibel med när du kan köra i trafik, kan du lätt ta ditt körkort på ett par veckor.
Den teoretiska undervisningen med lärare är 8 timmar. De delar vi upp på två tillfällen. Om vädret är ok, klarar vi av den undervisningen och manöverkörning inom en vecka.
För att få övningsköra i trafik, krävs att du gör 2 test online. De får du som regel samma dag du bokat dig och gör när det passar dig. Har du dem färdiga redan när kursen startar, kan vi ofta fixa din lektion i trafik snabbt.
När de 4 delmålen i  trafiklektionen är färdiga, är kursen slut. Då kan vi rapportera det till Transportstyrelsen. Om du fyllt 15 kan du göra Trafikverkets prov. Klarar du det provet, så har du ditt körkort.
Normalt har du fyra månader på dig att avsluta kursen. Behöver du fler månader, vill vi att du kontakta oss.

3. När behöver jag körkortstillståndet?

Du behöver INTE körkortstillstånd för att börja på kursen. Men du behöver det för att boka prov på Trafikverket och för att kunna AVSLUTA kursen. Vilket du gör genom att köra med lärare i trafik.

Så det är inte ett måste, men det är smidigt om du redan när du kommer till kursen, fixat körkortstillstånd och har med dig det. (länk finns längst ner) För då kan vi planera in din körning snabbare.

Det hänger ihop så här – Körkortstillstånd behöver du för att få övningsköra. När du övningskör i trafik måste du också kunna visa att du är 14 år 9 månader. Så ta med dig ID eller pass.

Har du inget, behöver ni göra en signerad kopia på en myndig persons ID och med den personens kontaktuppgifter. Samt skriva att denna person intygar din identitet.

När övningskörning/lektion i trafik är färdig, är kursen slut. Då kan vi rapportera det till transportstyrelsen. Om du fyllt 15 år, kan du sedan göra det teoretiska provet hos Trafikverket. Klarar du provet, har du körkort.

Tips, var flexibel när du bokar lektion i trafik. Förhoppningsvis är det roligare att ta körkort, än att gå till tandläkaren. Fast precis som hos tandläkaren, kan inte alla få tid efter skolan eller jobbet. Ibland måste man ta ledigt. Teori och manöver kan vi göra när du är ledig, men lektionen i trafik är individuell. Då räcker veckan inte till för att alla ska få en ”bra tid”. Eftermiddagar och helger används också till teori och manöver. Kan du inte vara flexibel, räkna med att vänta på en ”bra tid”. Men vi har trotts allt ca 25 timmar i veckan att välja på.

4. När gör man ”uppkörningen”?

Svaret är väldigt enkelt- ALDRIG.   En uppkörning, eller körprov som det egentligen heter, är ett prov man gör hos Trafikverket. För moped klass 1 AM finns inget sådant prov. Däremot krävs att du på Trafikverket efter kursen, gör ett teoriprov som kallas kunskapsprov .

Kurser för mopedkörkort klass 1 AM avslutas med en LEKTION i trafik. Skillnaden på lektion och prov är ENORM. På ett prov ska du helst inte göra fel. På en lektion är det BRA när vi ser vad du gör fel. Sedan tränar vi på hur du gör det säkert och lagligt i stället. Så att du når målen.

För att undvika extralektion kör vi alltid med tillräckligt lång körlektion i trafik och de få gånger det behövs en extra, tar vi inte extra betalt för den. (andra tar minst 800 kr extra per timme)

Precis som du vill läraren att du ”klarar det” på första lektionen. Det vill säga att ni blir klara och slipper köra flera gånger. Så ”kuggad” blir du aldrig, men en farlig lektion måste skjutas upp. Det händer sällan, men om till exempel din teori är svag, blir du stressad. För du förstår varken trafik eller lärare.

Ta teorin seriöst, gör inte lektion till ”uppkörning”, då bli du stressad. Ta det lugnt, lyssna på läraren, ställ frågor. Visa när du förstått så klarar du det lätt på en lektion. Stressar du mycket, behövs dessvärre ofta flera.

5. Hur många gånger är det och var går man kursen?

Ofta fixar vi det på två teori och två körlektioner, men myndigheterna kräver att kursen är målstyrd, inte tids-styrd. Vi har valt att hyra riktiga teori-lokaler väldigt nära Knutpunkten i Helsingborg. Detta för att även du som inte har möjlighet att köra eleven till varje lektion, skall kunna boka våra kurser. För alla bussar och tåg går ju till knutpunkten. Manöverkörning sker på en av kommunen anvisad plats. Som också är lätt att nå med buss eller tåg. Garaget där vi möts för körning i trafik, nås lätt med buss. Flera att välja på.

6. Kan man ta Förarbevis för klass 2 moped hos er?

Dessvärre har vi inte den kursen. Vi har ambitionen att kunna erbjuda den som en extra service i framtiden. Men för oss är det just en extra service och i nuläget kan vi inte prioritera detta.

MEN, med mopedkörkort klass 1 AM, får du också köra klass 2 moped. Vår erfarenhet som trafiklärare, är att du tjänar in prisskillnaden många gånger om, när du vill ta nästa körkort. Eftersom du då redan kört i trafik och tack vare kursen, är väl förbered på ”tänket”.

Var du 15 år före 1 oktober 2009 behöver du inte ett förarbevis för moped klass 2 .

7. När kommer Fakturan och Kan man betala kontant när man kommer till kursen?

Receptionen har inget system för att ta emot kontanter, alltså inga kontanter. Man kan heller inte betala med kort. När kursen startat och vi vet vilka som kom, skickar vi slut-faktura till er Epost-adress.
8. Kan jag avboka kursen eller hoppa av kursen?
Ja det går bra att boka av senast 144 timmar före kursen startar (sex dygn). Efter det tar vi ut avgift för arbete/omkostnader i samband med bokningen. Undantag görs endast för synnerliga skäl, som skall kunna styrkas med läkarintyg, polisrapport eller liknande. Detta för att bara de som vill komma på kursen skall boka. Obs, om du måste skjuta fram din kurs till ett annat tillfälle behöver du inte betala en ny start-avgift. När det gäller att hoppa av kursen, är det ok om du redan efter första teorilektionen, märker att det här är inget för mig. Då räknas det som en sen avbokning. Men går man på fler lektioner, så har man gått kursen, vare sig man väljer att göra färdigt studierna och ta körkortet, eller ej.

9. Vad behöver jag ha med mig till kursen?

  • Före första lektionen börjar, måste läraren kontrollera din identitet, därför MÅSTE du ha med dig pass eller id, annars kan du inte påbörja kursen. Har du inte ID/Pass, kan en myndig person identifiera dig. Om du har körkortstillstånd, är det bra om du tar med dig det.
  • Till lektionen körning i trafik MÅSTE du ha med ID/Pass eller bevis från en myndig person som har identifierat dig. Till exempel med en signerad kopia på ett ID samt kontaktuppgifter.
  • Du kommer köra moped vid minst 2 tillfällen, då skall du ha på dig, eller med dig, långbyxor som är hela. Du skall också välja skor och kläder som passar till vädret.
  • Till teorilektionerna är det bra om du har med dig något att göra anteckningar i. Det är smart om du läst på vad lektionen handlar om i ditt web baserade kursmaterial.
  • Det får du med e- post. Det kommer från ett företag och kan det uppfattas som reklam och hamna i skräpkorgen. Titta där om du inte hittar det i inkorgen. Hittar du det inte alls, kontakta oss.